Friday, October 4, 2013

Usaha Diet - Beras Taj Mahal Faiza Herba Ponni

Assalamualaikum..

Lagi usaha aku untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengubah kuantiti pengambilan nasi. Alhamdulillah cobaan ini berjaya. Memang betul nasi tu kalau ambil berlebihan boleh menaikkan berat badan. Sejak lepas raya, aku sikit2 cuba kurangkan pengambilan nasi dan lebihkan sayur. Best gila rasa bila penimbang aku da menjarak lebih jauh dari berat sebelum puasa aritu. hehe

Nak diet/turunkan berat badan memang perlukan pengobanan. Kat rumah, aku memang tak sentuh segala jajan-jajan or segala bentuk makanan ringan. Memang aku tak belilah senang cite. Air gas memang sejak TTC aku tak sentuh and one more thing aku ada gastrik yang teruk, so memang aku avoid air gas dari aku terseksa bilamana gastrik menjelma... memang hazabbbbbb!!! The only snack yang aku simpan bila lapar kat rumah adalah biskut oat krunch, selain buah-buah. Kalau stok buah dah habis, biasa aku buat air horlick lite 3in1 time dinner teman Radhi makan..hehe...Tapi kenkadang kalau terliur dengan lauk aku masak sendiri, aku jamah jugak lauk tu dengan sesudu nasi..haha sendiri masak sendiri tak tahan..haha


Horlicks lite 3in1

oat krunch

Setelah diskas dengan Radhi, InsyaAllah kitorang akan bertukar ke beras yang kurang kanji - Faiza Herba Ponni. Mulanya ade geng suggest aku dulu suruh pakai brown rice, bila aku cerita kat Radhi. Takde keputusan..haha..aku pun takut tak boleh telan sebenarnya..haha..kang membaziaq kate orang utara..haha
So keputusan kami adalah Herba Ponni.



Nanti aku share pulak, berjaya tak usaha aku dengan tukar beras ni. Diet-diet jugak, aku bukan diet tak makan nasi, cuma aku kurangkan. Tak boleh wey tak makan nasi. Gigil aku rasa! haha

Doakan aku berjaya, sikit lagi nak tukar angka depan berat aku...sronok weiiii..


^__^
daa~~

14 comments:

  1. nana pun makan beras ni...best n lagi jimat sebenarnya..satu pot je dah cukup sebab die mengembang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapla beras ni nana..hehe..lembutttttt jeee..hehe

      Delete
  2. hey! jelous gila la aku tgk org diet!! aku stresss tau tak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah berdiet cinta! kuwos sesame..haha..bulih panjat kincir angin dengan tenang...hahha

      Delete
  3. Uihhh jeles2.. Hehehhe... Apapun gdluck tau :)

    ReplyDelete
  4. Chaiyok Yana...inshaAllah, ramai yg dah tukar kepada gaya pemakanan sihat...alhamdulillah dah nampak hasil positif...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx Yani...InsyaAllah semoga kita terus mendapat hasil positif.. =)

      Delete
  5. hurmm..sue nak tukar beras kepada brown rice..tapi mak sue plak x ske beras ni.. huhu.. amat2la rugi nak masak dua jenis nasi ..makan nye berapa kerat..

    *sue duk dgn mak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sue.. xpe sue kurangkan je pengambilan nasi, lebihkan sayur ..minum air masak bnyak2..insyaAllah =)

      Delete
  6. biasa je la beb brown rice ni. ok je aku mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tekak ko ok kot..tekak aku dgn laki aku cewet sket..haha

      Delete
  7. chaiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk yana! u go girl... yeahhh

    ReplyDelete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...