Assalamualaikum...
Cuti 3hari mood membaking mari. Dah lama sebenarnya aku nak buat kek gula hangus ni. tapi biasala kan tunggu mood..hehe..aku tak suka buat benda-benda kalut-kalut, mesti tak menjadi nanti..hehe
disebabkan buku resepi aku yang tebal tu kakak pinjam, so aku menggoogle la resepi kek ni. Aku suka tengok 2-3 resepi sebelum aku cuba buat. saje nak banding-banding sukatan, then aku suka yang resepinya jenis sukat pakai cawan n sudu.. aku akan elakkan amek resepi yang sukatannya guna penimbang. Penimbang ada, tapi aku MALAS!!!..hehe
Ni resepinya, asalnya dari blog mana tah, aku tak ingt..huhu
Bahan-bahan
1cawan gula pasir
1cawan tepung gandum
1cawan air panas
1cawan susu pekat manis (aku kurangkan sket jadi 3/4 cawan je)
2sudu besar mentega
1sudu kecil soda bikabornat
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil esen vanilla
4biji telur
Aluminium foil
Cara-cara
1- Masak gula dalam kuali/periuk hingga hangus-warna bertukar coklat, masukkan air panas sedikit demi sedikit hingga habis (hati-hati gula akan sedikit meletup-letup) kemudian masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan sejuk sendiri.
2- Ayak tepung gandum, soda bikabornat dan baking powder.
3- Satu telur dan susu pekat, kacau hingga kuning telur pecah dan sebati dengan susu pekat. Kemudian campurkan bahan ayak tadi sedikit demi sedikit hingga sebati. Campurkan gula hangus tadi dan esen vanilla hingga sebati.
4- Sediakan loyang yang dioles dengan mentega (supaya tidak melekat). Tuangkan adunan tadi dan tutup dengan aluminium foil. Biarkan selama 2jam sebelum dikukus. Aku tak pernah tak biarkan. Nanti nak try kalau tak biarkan jadi ke tak kek aku..hehe
5- Kukus selama sejam atau sehingga masak. Dalam setengah jam or 45minit tu try la tengok and try cucuk sikit kalau tak de melekat tu, so masakla..hehe
Nah...aku tepek gambar kek gula hangus aku...
Aku tak suka pahit-pahit, tu yang kek aku light-light je warna coklatnye. hehe.. As long as Radhi cakap sedap... aku dah puas hati.hehe
okla, selamat mencoba. senang je kek ni.. bahan-bahan pon tak la susah nak cari.
^__^
daa~~
nampak senang je resepi...thnx for sharing.... nak try buat nnti. hehehe
ReplyDeleteaah senang je nugrul..mesti jadi punyela klu try..hehe
DeleteThanks a lot for the recipe...hope klo cbe nnti jdi laa..
ReplyDeleteblh tak kita masak dgn oven?sama ke juga dgn yg d kukus?
ReplyDeleteAssalamualaikum...tqvm sbb kongsi resepi...khmais lps sy cuba buat utk jamuan hari raya ank sy...cuma telur sy guna 3 biji je...suami n ank2 pun ckp
ReplyDeletesedap..succeed. semlm cuba buat lg utk mak abh lak...cuma sy biarkn 3 jam lak sblm kukus..npk rongganya lg byk..mungkin klu biarkn lg lama rongganya lbh byk n cantik kot..
**lupa nk snap pic...:-(
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKukus skali gn aluminium foil ke sis???
ReplyDelete