Tuesday, December 31, 2013

Set Berpantang dari Shaklee

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak share pasal set berpantang Shaklee. Alhamdulillah beberapa pengguna yang dah beli set ni menceritakan kepuasan hati mereka dengan penggunaan set berpantang dari Shaklee ni.

Meh aku tunjuk gambar dulu..


Ini set berpantang paling basic - ada 4items - Vitalea, Vitamin C, B Complex dan Zinc Complex



Ini pula set berpantang lengkap atau optimum. dalam set ni ditambahkan ESP dan Ostematrix untuk melengkapkan nutrisi bagi ibu-ibu dalam pantang.

Vitalea - [120bj] - penggunaan untuk 2bulan
B Complex - [120bj] - penggunaan untuk 4bulan
Vitamin C sustained release - [180bj] - penggunaan untuk 6bulan
Zinc Complex - [120bj] - penggunaan untuk 4bulan
Ostematrix - [120bj] - penggunaan untuk 3bulan
ESP - [850gram] - penggunaan lebih sebulan 

Set-set ini sangat menjimatkan kerana ianya bukan penggunaan untuk diwaktu berpantang sahaja, malah jika ibu-ibu telah habis tempoh berpantang, penggunaan vitamin-vitamin ini masih boleh diteruskan jika anda menyusu bayi. Semua kandungan vitamin ini adalah dari bahan natural dan halal.

InsyaAllah akan datang saya akan share segala kebaikan setiap vitamin ini. Jika anda ingin mengetahuinya lebih details , jom whatsapp saya @ 012-3492056. I will answer u =)

Pembelian set basic akan mendapat 1 free gift , manakala pembelian set optimum akan mendapat 2free gift.
Lets grab it ladies!

COD : Seri Kembangan :: Puncak Jalil :: Cyberjaya
Postage : Seluruh Malaysia

^__^
daa~~


Thursday, December 26, 2013

TTC - Sungguh hatiku sayu...

Assalamualaikum...



Sungguh, aku tersentuh bila tengok gambar sendiri pegang baby ni dan mata kami bertentangan. Aku tak perasan gambar ni diambil bila kami bersua mata. Seakan insan kecil ini memahami apa yang terbuku dihatiku. Setiap kali aku menciumnya, tak sudah mulut berbisik di telinganya, 'doakan aunty sayang'!

Bayi ni permata kedua ofismate aku yang mana dia bernikah selang seminggu dari aku. Anak pertamanya sudah berusia 2tahun 9bulan lebih kurang. Hati terdetik, barangkali jika rezekiku bunting pelamin dulu, mungkin anak pertamaku juga sebesar anak sulungnya. Ahhh! tapi Allah masih memberi ujian padaku dan suami, sejauh mana kami bersabar dengan dugaan dan ujian ini, sejauh mana usaha yang kami ambil untuk rezeki nan satu itu.

Pedihnya hanya Allah yang tahu...
Pedihnya hanya mereka yang lalui tahu..

Sejauh mana perancangan kita, yang terbaik hanyalah perancangan dariNYA. Usah kau tanya bila aku akan melahirkan khalifah Allah itu kerna jika aku yang menentukannya, sudah tentu sekelip mata akan kusua pada kalian semua.

Doakan sahaja aku...
Doakan sahaja sahabat-sahabatku....
Doakan sahaja mereka-meraka yang masih kuat, masih teguh, masih cekal berusaha untuk zuriat sendiri ini.

Semoga Allah sentiasa memberi kekuatan padaku, padamu sahabat TTC semua. *hugs*

^_^
daa~


Sunday, December 22, 2013

Garnier set to let go- cheap price!!!

Assalamualaikum,


UPDATE 30/12/2013: ALL ITEMS ARE SOLD!! TQ BUYER ;)

Punya la lama aku nak amek mood berblog semula.. huhu.. sorry! banyak entry dalam draft...

Ok dipendekkan cerita and straight to da point, ada sorang senior aku masa skolah dulu minta aku publish kat sini, since dulu aku pernah wat entry untuk kasi free garnier aku and alhamdulillah semua selamat sampai ke tangan penerimanya..hehe

Sis ni nama Izzah, dia pun tak sesuai untuk guna Garnier ni tapi dah terbeli banyak. Aku rasa harga yang dia jual ni affordable sebab sekali include postage..

Nahhh, ni aku tepek gambar yang sis Izzah email kat aku...



ok detailnya ini:

Day cream >  RM30
Night Cream > RM30
Foam > RM20
Scrub > RM 20
and yang bestnya kalau korang ni pengguna tegar Garnier skin care ni..aku rasa better ko grab je semua.. jimat! SEBAB kalau ko amek sume, total price include postage RM70 sahaja!!

tapi kalau korang nak lebih details or nak nego-nego or nak beli produk ni, korang boleh direct whatsapp dengan kak Izzah @ 017-9278646....

p/s : kak izzah, done! ;)

^___^
daa~~


Saturday, November 30, 2013

Start aerobik semula - Dynamic Aerobic Studio, Equine Park

Assalamualaikum..

Dulu aku pernah cerita yang aku join aerobik kan? pastu dalam 2bulan je kot aku join. Lepas stop aerobik memang tak de langsung aktiviti mengeluarkan peluh.

And now kesedaran untuk menurunkan berat makin membuak-buak dalam diri, so aku mintak izin Radhi untuk start semula aerobik. Alhamdulillah dia ok je. Aku pun terus la call  Kak Pozi, owner dan juga instructor aerobic tu. Sekarang jadual kelas dah lain. Dan rasanya lebih appropriate kot.
Kelas 2hari seminggu- Isnin and Rabu pukul 8.30malam - 9.30malam. So untuk yang bekerja tu, okla sempat memasak dulu untuk ahli-ahli rumah. Yang bujang kire perut sendiri je kan..

Yang paling best waktu aerobik sekarang ni adalah, sebelum aku gerak pergi kelas..memang aku just minum ESP je or not aku makan roti sekeping dua. Kalau untuk dinner Radhi time tu aku masak mee/kuey tiow goreng, aku jamahlah sikit. Dalam 8.15mlm aku gerak ke studio dengan berbekal seliter air. Amazingly in an hour, aku habis air seliter tu siap tak cukup lagi. Of course hari aerobik, aku akan habis 4liter air. Botol 2.2liter tu skrg aku selalu xhabis bawak ke opis, sebab skrg asyik hujan, kerap benor nak terkencing. Air yang tak habis tu biasa aku bawak balik, habiskan time masak or kalau banyak lagi biasa ofismate aku yg keje shift akan paw air aku..hahha.. Biasa aku akan habiskan juga at least 2.5liter paling-paling teruk pun.

Syukur, tadi aku timbang another kilo dah hilang. Alhamdulillah. I want more- insyaAllah. Pada yang sedang dalam diet nak turun banyak-banyak kilos dan menggunakan apa-apa juga supplement utk lost weight, AIR ADALAH TERSANGAT-SANGAT PENTING!!!! . Tak guna kalau korang just makan supplement utk lost weight tapi air tak cukup and tak bersenam dan TAK CONTROL MAKAN.

Ok berbalik pada tempat aku aerobik tu, studio tu memang khas untuk perempuan saje. Kalau nak tau dekat mana, klik pada word 'dulu' di awal entry aku ni. Nanti ade link terus kat entry lama aku yang aku ade bg guide kat mana studio tu sekali dengan nombor phone Kak Pozi , owner studio. Yang nak berzumba, YESS, kami memang ade buat zumba berselang seli dengan step, hi-lo, latin-salsa-mambo.

That's all pasal aerobik. aku nak buat promosi ujung-ujung tahun ni..
Siapa yang beli 3produk SHAKLEE ni, ESP or MEALSHAKE or PERFORMANCE DRINK akan dapat best price and 2 special gift dari aku. Bukan selalu tau aku nak bagi special gift sampai 2 ni....hehe

COD : Seri Kembangan :: Puncak Jalil :: Cyberjaya :: BB.Bangi
Postage to all over Malaysia.
Call/sms/Whatsapp : 012-3492056- Leeyana <SID910502>

^___^
daa~~



Thursday, November 21, 2013

Al-Fatihah Ahmad Ammar & artikel untuk rakan TTC

Assalamualaikum..

Dah 2hari aku baca kisah pemuda Malaysia yang terkorban akibat kemalangan jalanraya di Istanbul, Turki beberapa minggu yang lepas. Sungguh aku pilu bila membaca kisahnya. Sedikit sebanyak kisahnya membuat aku tersedar dari mimpi dunia yang leka.

Tak tahu pasal ni? Dari google kisah artis kahwin baru, artis bercerai, artis itu artis ini.. baiklah baca kisah pemuda ni - aku yakin korang pun akan sebak. google aje, Ahmad Ammar Ahmad Azam.. mesti banyak keluar cerita arwah.

Aku tertarik juga dengan artikel ni, khas utk rakan-rakan TTC seangkatan denganku. KLIK utk ke artikel itu.



Tabah - Redhalah dengan ujian ini. Teruskan usaha kalian...

Allahummaghfirlahu Warhamhu Wa'Afihi Wa'fu an'hu
Al-Fatihah untuk Ahmad Ammar

Monday, November 18, 2013

Senyap sunyi & Baiti Jannati

Assalamualaikum...

Sebulan lebih kot aku tak jengah blog ni n tak drop any entry. Macam biasa la alasan aku bila masuk sem baru, assignment!!! haha..

Lagi satu alasan yang memang logik, aku pindah rumah..huhu
alhamdulillah DIA permudahkan urusan kami cari rumah lain. Nak dijadikan cerita, satu pagi dalam bulan Oktober, aku sampai je ofis, terus bukak Mudah.My.. Search area Seri Kembangan, terus nampak rumah nk diberi sewa around our budget. Berkali-kali aku call, tak jawab, then aku call Radhi..rupanya dia pun dah tengok iklan yang sama. Memang kami berdua terus-terus call, plus Radhi sms.. aku pun sms.
Tapi owner tu reply sms Radhi, bgtau rumah tu available lagi. =) wink wink

After an hour camtu kitorg pasrah je. Tak lama tu, Radhi call dia da dapat deal dengan owner tu... Lepas cakap dengan Radhi, aku pulak call owner tu. Memang tak cakap banyak, akak tu tanya aku kerja mana ape sume then aku intro la yang aku ni wife someone yang call dia td.hehe.. Terus dia tanya, TM tak ada kuarters kan? hehe..Dia cakap, dia memang tak nak amek gov servant dah. Sebab kebiasaannya diorang ni duduk sekejap je, then tak sampai setahun duduk, nak keluar sebab dapat Kuarters. So dia taknak kerap-kerap cari penyewa baru. memang pucuk dicita ulam mendatang la. Aku pun tambah garam sikit, cakapla kami memang tak ada plan lagi nak beli rumah sebab masing-masing tengah study. Kalau ada pun plan nak beli rumah dalam masa terdekat ni, mungkin rumah flat biasa je untuk buat eset nak bagi sewa. Nak duduk sendiri memang tak la.. aku serik dah duduk rumah flat yang crowded tu.

Alhamdulillah owner tu pilih kami untuk duduk rumah tu. Dalam tengah bulan Oktober lalu, kami ke rumah owner di Seri Petaling untuk bayar duit booking. Dan bermula la sessi kemas mengemas.

2 November lalu, kami pun berangkatla masuk ke rumah sewa baru. Tak jauh pun rumahnya. Dalam 5minit je dr rumah flat lama tu.

Apa yang paling aku suka rumah ni adalah bahagian belakangnya ada tanah utk aku bercucuk tanam.. yeayyy!!!

Walau rumah sewa, ia tetap Baiti Jannati!!!!  ^_^

Banyak nak cerita ni..huhu..esok aku smbung lg.. gambar belambak2..huhu

^___^
daa~~

Wednesday, October 9, 2013

Kombinasi skincare Nour Ain & ESP Shaklee

Assalamualaikum...

Tahun lepas aku pernah cerita pasal skincare yang aku guna. Dat time aku dalam dilema nak cari skincare apa untuk gantikan produk yang dah lama aku guna. Around bulan Oktober last year, rasanya masa aku nak ke langkawi dengan family aku, aku start guna produk ni.

Tadaaaa...Produk ni tak jual kat pasaraya-pasaraya. Diorang jual online. Tapi aklau siapa biasa beli majalah Mingguan Wanita, iklan Nour Ain (NA) ada dalam majalah tu.

Bau sedap :)

Aku start tau kehadiran NA ni masa aku nampak member sekolah aku dulu post kat fb. Kena pulak dengan time aku memang tengah mencari ganti skincare dulu. So aku pun try la contact stokis yang dekat dengan aku.hehe.Alhamdulillah lepas 3minggu guna secara KONSISTEN, aku dapat rasa kulit muka aku jadi smooth je..hehe

By the way, aku start pakai NA, aku start jugak minum ESP dari SHAKLEE dan dengan hasil perubahan itu jugak aku register sebagai ahli shaklee....haha..itula kisahnya. Dan aku rasa the combination of NA and esp sangat menjadi dengan aku atas pertolongan Allah. Alhamdulillah. ofkos aku gembira.

Gambar ORI dengan camera tab without any apps

Dan pernah masa tu aku balik kampung Radhi, mak mertua aku sendiri yang tanya aku, pakai produk apa nampak kulit muka da halus, pori-pori and bekas jerawat dan semakin hilang..Dat time aku macam... awwww auwwww malunye....mak mertua aku perati kulit muka aku kot..haha..memang ke'best'an tu tahap langit ke tujuh - bak kata Yannie..haha Yela muka aku memang teruk dari remaja, banyak jerawat dan bekas-bekas jerawat and plus kulit aku jenis berminyak. Dats y aku sangat berpuas hati dengan kombinasi skincare NA dan supplement esp dari Shaklee ni.

Until i wrote this entry, dah setahun genap aku guna kedua-dua produk ini...Alhamdulillah.. =)

For those yang tercari-cari skincare yang sesuai untuk korang, aku sangat-sangat recommend produk Nour Ain ni. Sebab dah 3-4orang kawan aku termasuk aku guna, dapat hasil yang positif.

Kalau korang nak cari produk ni, boleh contact Yannie, thru whatsapp je pon bleh - 012-6868789.
atau pegi instagram die : Yanniebunny12

Last but not least, kalau korang mencari ESP dengan harga terbaik,
do email me or whatsapp me -012-3492056, and aku akan ceritakan lebih detail cmn aku gunakan dua-dua produk ni. =)

HOT SELLING!!!

Yang penting kena konsisten dan kena sabar. =)

^__^
daa~~


Monday, October 7, 2013

Baiti Jannati - belum rezeki

Assalamualaikum...

Aritu aku ade cerita aku dengan Radhi dok mula proses mencari dan membeli rumah kan? Then lama aku tak cerita pasal tu.. sebab ade cerita sedih disebalik cerita rumah tu.

Kami dah bayar bayar booking, evaluator pon da siap buat nilai rumah tu. Bila kami get back to owner nak mintak segala dokumen diri dia untuk buat SnP, dia bagitahu rumah dia dah jual pada orang lain dan tak dapat nak contact Radhi sebab no telefon Radhi dia tak simpan.WTH!!! Memang time tu aku macam kena rasuk hantu la, pedulik apa aku dasar Cha Ya Nun Alif. Nasib baik dia pulangkan balik  duit booking kami, cuma yang tak bestnya kami minta dia cover sendiri duit bt value rumah tu. dia refuse utk bagi full. cuma dia bg 1per3 dari jumlah je. Redha je la kami.

Lepas pada kejadian tu, aku da sepakat dengan Radhi, kami nak lupakan sementara hal nak beli rumah ni. Mungkin belum rezeki kami, walaupun aku rasa untuk beli rumah tu memang InsyaAllah la boleh lepas tapi kalau dah bukan rezeki kan? Sekarang memang kami lupakan sementara niat beli rumah tu, sebab masing-masing sebuk dengan kelas. Sampai ade 1 minggu aku rasa penatnya hanya Allah je tau, pulak tu Sabtu tu adalah hari 1st tutorial aku untuk sem ni. Bangun pagi sipi-sipi lagi matahari nk kuar, kelam kabut subuh, kelam kabut mandi, kelam kabut siap nk g kelas. Saat tu aku terfikir, mungkin juga sebab ni Allah belum bagi rezeki anak kat aku. Kalau ada baby, kang dengan anak aku ,aku anta umh kakak aku dengan tak mandi..hehe..(Owh, walaupun tanda mengandung takda lagi, kakak aku da willing nak menjaga anak aku dikala aku ke kelas, sooo sweet..hehe)

InsyaAllah hujung bulan ni aku akan pindah. Legaaaaa... Aku sebenarnya dah lama tak tahan duduk di kawasan rumah sekarang. sakit otak! Kotor sangat plus padat gila dah kawasan flat aku duduk tu. Nak parking pun kalau balik da malam, memang tak tahu nak parking mana. No manners ramai yg duduk situ. Kadang aku solat maghrib dalam bilik, blkg bilik aku riuh lagi budak-budak dok main sambil mak-mak bergosip dibalik tingkap bilik aku. Perkara yang buat lagi kuat kitorang nak keluar dari rumah tu, sebabnya ada 1 malam tu kitorg keluar, bila kereta kami di pantul cahaya lampu kereta lain, nampak kesan tapak tangan atas cermin depan kereta kami. walllahhhh, hebat! sampai panjat kereta aku da. Dari terus bermendam perasaan benci macam tu, baik kami undur diri.Actually rumah aku tu xde masalah pun, cume environment kat situ buat kami tak selesa. Sejak puasa aritu, dah 3 kejadian bakar kereta/motor terjadi. Aku taknak kami pulak jd mangsa seterusnya.

Lepas kawen, ini rumah ketiga akan kami diami. Harap-harap inilah yang terakhir sebelum kami punya rumah sendiri. Semalam kami jumpa owner rumah yg kami bakal sewa tu. Alhamdulillah owner baik, family dia pun baik-baik. Siap pesan jaga macam rumah sendiri. Blakang rumah tu ada tanah, kalau nak bercucuk tanam ke tanam bunga ke boleh la. owh memang seronok la...hehe

#Kita merancang, Allah juga merancang tapiiii perancangan Allah adalah sebaiknya untuk kita. REDHA!


^__^
daa~~

Friday, October 4, 2013

Usaha Diet - Beras Taj Mahal Faiza Herba Ponni

Assalamualaikum..

Lagi usaha aku untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengubah kuantiti pengambilan nasi. Alhamdulillah cobaan ini berjaya. Memang betul nasi tu kalau ambil berlebihan boleh menaikkan berat badan. Sejak lepas raya, aku sikit2 cuba kurangkan pengambilan nasi dan lebihkan sayur. Best gila rasa bila penimbang aku da menjarak lebih jauh dari berat sebelum puasa aritu. hehe

Nak diet/turunkan berat badan memang perlukan pengobanan. Kat rumah, aku memang tak sentuh segala jajan-jajan or segala bentuk makanan ringan. Memang aku tak belilah senang cite. Air gas memang sejak TTC aku tak sentuh and one more thing aku ada gastrik yang teruk, so memang aku avoid air gas dari aku terseksa bilamana gastrik menjelma... memang hazabbbbbb!!! The only snack yang aku simpan bila lapar kat rumah adalah biskut oat krunch, selain buah-buah. Kalau stok buah dah habis, biasa aku buat air horlick lite 3in1 time dinner teman Radhi makan..hehe...Tapi kenkadang kalau terliur dengan lauk aku masak sendiri, aku jamah jugak lauk tu dengan sesudu nasi..haha sendiri masak sendiri tak tahan..haha


Horlicks lite 3in1

oat krunch

Setelah diskas dengan Radhi, InsyaAllah kitorang akan bertukar ke beras yang kurang kanji - Faiza Herba Ponni. Mulanya ade geng suggest aku dulu suruh pakai brown rice, bila aku cerita kat Radhi. Takde keputusan..haha..aku pun takut tak boleh telan sebenarnya..haha..kang membaziaq kate orang utara..haha
So keputusan kami adalah Herba Ponni.



Nanti aku share pulak, berjaya tak usaha aku dengan tukar beras ni. Diet-diet jugak, aku bukan diet tak makan nasi, cuma aku kurangkan. Tak boleh wey tak makan nasi. Gigil aku rasa! haha

Doakan aku berjaya, sikit lagi nak tukar angka depan berat aku...sronok weiiii..


^__^
daa~~

Wednesday, October 2, 2013

Promo Buy 6 Free 1 - Shaklee Collagen Powder

Assalamualaikum..

Bulan ni bulan terbaik untuk bakal -bakal pengantin yang akan jadi raja sehari hujung-hujung tahun ni.
Shaklee ni pandai tau, buat promo Collagen terbaik punya. Pasti korang tak kan menyesal.

Harga terbaik ni bukan boleh dapat setiap bulan. Memang betul-betul belian terbaik

Meh aku share sedikit kebaikan Collagen Powder dari Shaklee ni


Nak lagi? Okeh, meh baca artikel tentang Collagen Powder Shaklee ni dari Majalah Isihat


Nak lagi keterangan lanjut tentang Collagen Powder ni? Or tentang produk-produk terbaik Shaklee yang lain? Boleh komen dan tinggalkan email address or do call/sms/whatsapp me @ 012-3492056

Pastinya harga terbaik akan diberi... =)


Leeyana
SID : 910502  - COD : Seri Kembangan::Cyberjaya & Putrajaya::Puncak Jalil:: BB Bangi
Call/sms/whatsapp : 012-3492056
email : leeyanaradhi@gmail.com
FB page : Double R Healthy Pharmacy


^__^
daa~~

Friday, September 20, 2013

Multivitamin & Multimineral Shaklee ~ Vitalea

Assalamualaikum...

Shaklee sharing dari aku hari ni, aku nak cerita pasal multivitamin dari Shaklee. Multivitamin Shaklee dikenali as Vitalea


# Multivitamin penting untuk tubuh #

Perlu diketahui bahawa seiring dengan peningkatan usia, keperluan nutrien juga turut berubah. Kajian menunjukkan bahawa walau pun individu tersebut mengamalkan pemakanan sihat penuh dengan vitamin dan mineral, keperluan tersebut tidak mampu menampung keperluan tubuh terutama sekali di dalam kesibukan dan keadaan individu itu sendiri. Maka multivitamin harian memainkan fungsinya dengan memberikan pelbagai manfaat kepada tubuh.

Secara umum, suplemen multivitamin dapat membantu dari segi:

* Menjaga kesihatan jantung.
* Meningkatkan tahap tenaga
* Meningkatkan sistem imun tubuh
* Menguatkan tulang
* Kesihatan mata dan penglihatan
* Menjaga kualiti kulit sihat
* Zat pemakanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan mutu kesihatan. 



Selain menampung kekurangan vitamin pada tubuh, bahan tambahan ini juga bertindak sebagai merawat penyakit yang berkaitan dengan kekurangan vitamin dan mineral.

Antara indivitu yang digalakkan mengambil multivitamin ialah

* Wanita hamil dan menyusu anak
* Pengamal diet
* Perokok
* Pengamal vegetarian
* Peminum alkohol yang kerap
* Pesakit yang perlu mengikuti jadual pemakanan yang khusus.
* Warga tua yang tidak boleh menyerap vitamin B12.
* Golongan yang kerap memakan makanan yang dimasak panas. Hal ini kerana vitamin hilang dalam proses memasak.


Sebutir suplemen multivitamin setiap hari mampu memenuhi kekurangan zat pada tubuh. Malah, ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan dalam menggalakkan pengambilan mikronutrien.

Perlu diketahui ketika meninjau untuk membeli multivitamin, anda disarankan untuk memberi tumpuan kepada gabungan vitamin dan mineral yang ada, bukan amaun bagi setiap kandungan mineral dan vitamin.

Ketahuilah suplemen multivitamin yang baik seharusnya mempunyai gabungan zat pemakanan yang seimbang dan memenuhi keperluan vitamin dan mineral teras. Hanya dengan cara itu, barulah tubuh memperoleh semua kebaikannya.


Okeh, banyak kan kebaikan multivitamin shaklee. Meh la order, mesti ade special price untuk pembaca blog ni..hehe

whatsapp/sms : 012-3492056
email : leeyanaradhi@gmail.com

^__^

daa~~


Wednesday, September 18, 2013

Wordless Wednesday

Assalamualaikum...



I'm feeling depressed! yesss totally depressed! :(

Tuesday, September 17, 2013

Pameran Kucing Putrajaya 2013

Assalamualaikum...

Asalnya aku browse fb dr phone hari rabu kalau tak silap.. sekali aku nampak banner ni

banner dr FB Perbadanan Putrajaya

Dah katanya 'hantu kucing', aku pun share kat wall kakak aku. memang haruslah kitorang terjah pameran ni.

On da set date, kitorg jumpa kat foodcourt presint 9, pagi sabtu! breakfast dulu kat situ. Lama kot tak datang situ. Last dengan TTC geng la, pekena nasi lemak ayam dara..huhu..Dulu zaman-zaman bercinta, memang ni port wajib la setiap minggu. Tak sah tak datang dalam seminggu, makan roti john..kekekeke

Siap breakfast, kitorang menuju ke perbadanan, anak buah aku yang sulung naik kereta aku. Dia memang suka camtu, kalau nak kemana-mana konvoi, dia suka naik kereta aku.
Sampai sana, kami parking kereta di parking tanah lapang belakang perbadanan, so menapak la sikit..ala tak jauh pun. Masuk-masuk je kat lobi perbadanan je, amboihhhhh penuh kucing.

Anak buah aku pon tersengih-sengih la tengok kucing banyak. Meh aku share sikit gambar


banyak lagi kucing sebenarnya, aku tak sempat nak amik gambar semua.. dok sebuk pegang-pegang, usap-usap kucing lagi..heheh..


Bawah ni spesis kucing tak berbulu, aku is very geli..ahaha

Masa aku dok tengok kucing ni, ada sorang tu dok interview owner kucing ni.. antara yang aku dengar:
Nama kucing ni : Alex.. Baka: Sphynx .. Umur : 3tahun .. Asal: Kanada .. Harga: +- 7K (if i'm not mistaken, aku ingt2 lupa) tapi semua modal dia nak bela kucing ni around 15K.. gulp gulp..huhu.
1 yang tak best masa aku dok amek gambar kucing ni, ada 1 au yg kurang menyenangkan, bukan bau hancing or what tapi mungkin bau air jantan kucing kot, sebab before tu ada 1 owner cakap,disebabkan banyak sangat kucing kat situ, kucing dia terbau bau kucing betina, then kucing dia rasa nak mengawan and mengeluarkan bau jantannya..gitula lebih kurang citenye...hohoh...Geli pun ye jugak aku ni tengok kucing tak berbulu macam tu, PELIKSSS...haha..Puas aku panggil2, dia takmo paling pun, so aku tak dapat tengok muka dia..hihi

Tapi almost kucing-kucing kat pameran tu, memang comels-comels..Yang baka macam garfield tu ofkos la duduk diam je tutup mata..nampak sangat pemalasnya..haha..

Most important thing on dat day, kakak aku tergoda membeli seekor anak kucing baka Persian long hair.keke..memang kucing tu comel sangat, mula-mula kitorang dok berebut amek gambar dia..Last-last terbeli jugak..hehe..Kakak aku dengan anak dia dah pernah buat survey kat internet, harga yang dia beli tu memang murah jugak dah dr harga yang dia pernah survey..

so here the new 'baby' in our life...


Umur : 3bulan..Jantina : Betina (gegurl.. :-p) Nama : Melo... asalnya kitorang letak Cici and ade lg la beberapa cadangan lain, tapi dok panggil-panggil Cici, dia tak tau kot nama dia. Then teringat adik yang jual tu cakap nama dia Melo..so kitorang try panggil Melo masa anak buah aku dok bergurau dengan Melo, memang tergedik-gedik la telinga dia , means dia tau nama dia Melo...haha..tergelak jugakla kami time tu..Melo memang aktif, best gurau dengan Melo..hehe

tu je la cerita aku..hehe.

^__^
daa~~

Monday, September 16, 2013

Resepi Kek Gula Hangus Kukus

Assalamualaikum...

Cuti 3hari mood membaking mari. Dah lama sebenarnya aku nak buat kek gula hangus ni. tapi biasala kan tunggu mood..hehe..aku tak suka buat benda-benda kalut-kalut, mesti tak menjadi nanti..hehe

disebabkan buku resepi aku yang tebal tu kakak pinjam, so aku menggoogle la resepi kek ni. Aku suka tengok 2-3 resepi sebelum aku cuba buat. saje nak banding-banding sukatan, then aku suka yang resepinya jenis sukat pakai cawan n sudu.. aku akan elakkan amek resepi yang sukatannya guna penimbang. Penimbang ada, tapi aku MALAS!!!..hehe

Ni resepinya, asalnya dari blog mana tah, aku tak ingt..huhu

Bahan-bahan

1cawan gula pasir
1cawan tepung gandum
1cawan air panas
1cawan susu pekat manis (aku kurangkan sket jadi 3/4 cawan je)
2sudu besar mentega
1sudu kecil soda bikabornat
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil esen vanilla
4biji telur

Aluminium foil

Cara-cara

1- Masak gula dalam kuali/periuk hingga hangus-warna bertukar coklat, masukkan air panas sedikit demi sedikit hingga habis (hati-hati gula akan sedikit meletup-letup) kemudian masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan sejuk sendiri.

2- Ayak tepung gandum, soda bikabornat dan baking powder.

3- Satu telur dan susu pekat, kacau hingga kuning telur pecah dan sebati dengan susu pekat. Kemudian campurkan bahan ayak tadi sedikit demi sedikit hingga sebati. Campurkan gula hangus tadi dan esen vanilla hingga sebati.

4- Sediakan loyang yang dioles dengan mentega (supaya tidak melekat). Tuangkan adunan tadi dan tutup dengan aluminium foil. Biarkan selama 2jam sebelum dikukus. Aku tak pernah tak biarkan. Nanti nak try kalau tak biarkan jadi ke tak kek aku..hehe

5- Kukus selama sejam atau sehingga masak. Dalam setengah jam or 45minit tu try la tengok and try cucuk sikit kalau tak de melekat tu, so masakla..hehe

Nah...aku tepek gambar kek gula hangus aku...


Aku tak suka pahit-pahit, tu yang kek aku light-light je warna coklatnye. hehe.. As long as Radhi cakap sedap... aku dah puas hati.hehe

okla, selamat mencoba. senang je kek ni.. bahan-bahan pon tak la susah nak cari.

^__^
daa~~

Tuesday, September 3, 2013

Skuad Hoki Malaysia ke Piala Dunia

Assalamualaikum..

Pagi tadi masa on the way ke ofis, aku dengar radio ERA. Dalam segmen arena sukan ERA, Johan, Ray dan Haniff ada bagitahu skuad hoki Malaysia layak ke Hoki Piala Dunia nanti. Tapi aku cuba cari cerita pasal tu tak jumpa.

Katanya disebabkan Korea Selatan menjadi juara menewaskan India, so itu menjadi sebab Malaysia layak ke Piala Dunia.

Kalau benar bagai dikata, Tahniah buat Skuad Hoki Malaysia. Dah lama tunggu saat Hoki Malaysia ke mata dunia..

#masih teringat pada mendiang Chua Boon Huat.. =(

daa~~

Monday, September 2, 2013

Shaklee Hot Selling

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share beberapa set Hot Selling Shaklee.. Meh cek gambar bawah ni..hehe


Kalau tak nak beli by set, nak beli per bottle pun boleh.

Setakat ni ramai orang mencari ini dengan aku :

1) ESP 
2) Lecithin
3) Alfalfa
4) B Complex
5) GLA Complex

Bagi yang purchase ESP dengan aku for the first time, aku akan bagi 1 free gift yang amat berguna untuk korang minum ESP tu.. hehe

Anything nak tanya or nak order, boleh :

Email : leeyanaradhi@gmail.com
SMS/ WhatsApp: 012-3492056


^___^

daa~~

Friday, August 30, 2013

Pasal Pejabat dan Kerja

Assalamualaikum....

Yeay Alhamdulillah.. habis dah exam aku semester ni dan juga berakhirnya tahun pertama aku buat degree. Syukur, semuanya dipermudahkan.

Pernah tak korang rasa bosan dengan kerja korang, bosan dengan persekitaran kerja korang dan rasa bengang dengan orang yg korang bekerjasama? Hmm tu la yang aku rasa. dan itu jugakla sebab terbesar aku sambung study. Kerja aku melayan customer, walau bukan layan face to face, tapi layan dengan phone call dan e-mail. Bukan aku tak bersyukur duduk dalam sebuah syarikat yang besar, tapiiiii orang kata ofis ni cam rumah kedua kan, so untuk jadi rumah kedua kita kenalah suka dan sayang dengan rumah kita. Yang buat aku masih kuat di sini, adalah kawan-kawan.

Banyak benda lagi aku nak belajar dalam network ni. Dan aku rasa ini bukan hati aku untuk duduk di sini melayan customer sampai aku pencen. Jalan untuk keluar,a ku pilih untuk study. Dan semoga usaha aku untuk keluar dari department ni lepas dapat degree termakbul!!!

Sekian bebelan aku petang ni..

Selamat Hari Merdeka!

^__^
daa~~


Wednesday, August 21, 2013

Final exam!!

Assalamualaikum...

Mintak maaf sesangat, blog aku semakin tebal debunya..
Lepas raya,mood blog kelaut benar!! Plus dengan final exam start.
Time raya memang aku curi-curi masa study...pedulikla org kampung nak cakap apa, yg exam aku...huhu

Esok, paper pertama aku...subjek membaca dan menghafal!!
Harap-harap boleh jawap dengan logik!!
Paper kedua n last, khamis depan..then yippie..merdeka!

Ni pon aku tgh menghafal lg sbnrnye..nak tido tak tenang..kekkeke
Tapi rasa kejap-kejap lagi kena tido, aku nak bangun kul 4pagi menghafal, then radhi pegi kerja..aku qada tidur yg sikit tu semula then get ready to exam hall...

Next sem, masuk tahun kedua aku..yeahhhh..sekejap je rasa..
Bila bt rasa kejap, bl tak buat tu yang rasa lama..hehe..trust me!!

Okla lepas exam, aku sambung memblog ye..

^_^
Daa~~

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, August 1, 2013

Nasyid ~ Cinta Dan Harapan - FIRDAUS

Assalamualaikum....

Aku suka dengar lagu ni. Tenang je...

Ohh aku memang pecinta nasyid..hehe.. tak percaya? silalah percaya...sejak dari zaman sekolah lagi.





Kelmarin hanya tinggal kenangan
bersama peristiwa semalam
adakah hari ini yang kutempuh
kan bersinar untuk hari esok

Benarlah apa yang telah dikata
penantian itu satu penyiksaan
kepastian membunuh kerisauan
ketabahan mendamai keresahan

dalam dada ada bara cinta yang menyala
dalam cinta ada kita berdua
tiada siapa yang bisa merungkai rindu di jiwa
dengan iman dapat kita membendungnya

hanya kudrat tuhan
yang bisa menyatukan
dan bisa merelaikan
cinta sesama insan

rahmat kasih sayang
yang amat diharapkan
tuk kita abadikan
kasih di alam cinta...bahagia..


^__^

daa~~

Rest In Peace - Chua Boon Huat

Assalamualaikum..

Harimau mati tinggalkan belang, manusia mati tinggalkan nama, itulah yang terjadi pada pemain hoki Malaysia Chua Boon Huat..
Dia dah pergi buat selamanya meninggalkan jasa mengharumkan nama negara dalam sukan hoki.

Pagi tadi masa siap-siap nak ke ofis, biasa aku bukak Astro Oasis, tengok ulangan Tanah Kubur, habis tanah kubur baru aku keluar rumah. Tapi pagi tadi aku buka astro 856, siaran radio ERA. Berita 7.30pagi, masa tu aku dah bergerak ke muka pintu nak keluar, sekali dengar Pemain Hoki Negara, Chua Boon Huat mati akibat kemalangan jalanraya di LDP berhampiran LRT Kelana Jaya. Disebabkan dok bergegas nak ke ofis, aku puas dok fikir betul ke yang aku tengah bayang tu Chua Boon Huat tu, sebab dah lama tak ikuti hal-hal Hoki ni.

Sampai ofis, aku terus google image, SAHHHHH betul yang aku imagine tu Chua Boon Huat. terusss rasa sedih. Bagi aku dia sangat legend! Main hoki wakili negara dari umur 17tahun. Muda lagi umur 33tahun skrg.

Dia antara pemain hoki yang aku suka. Yang paling aku suka of course pasangan adik beradik, Keevan Raj & Logan Raj..hehe..diorang ni ade styleyang best. ape yang best entalah...Mungkin sebab diorang ni handsome aku suka tengok kot..bahahahha

Lepas aku sah kan muka CBH tu, Nadia aka Joey - housemate aku masa study kat IKIP Kuantan dulu plak whatapps aku ckp pasal ni. Owhhh kami sangat banyak memori pasal player-player hoki ni...hehe adoiii tetiba mengulit kenangan zaman nakal-nakal dulu..haha













ini dia orangnya...CBH





















Pahang tuuuuuuu...hehe

kalau nak tengok keadaan kereta Proton Perdana dia, klik ni

REST IN PEACE, CBH !


daa~~

Monday, July 15, 2013

Assignment oh assignment!!!

Assalamualaikum....

Dari study zaman sijil dulu, kalau dapat assignment due datenya seminggu, lagi 2haari nak hantar barula aku terhegeh-hegeh nak buat. Pernah aku try buat awal-awal, tapi tak de feel la..kekeke

Memang! Aku bukan jenis yang study smart! Sekolah je SMART dulu...hehe...Kalau aku study awal-awal rasa macam tak best, ada je benda aku lupa.Main-main pun banyak..kekeke

Zaman buat diploma dulu lagi syiokk kalau study time minggu-minggu exam ni, memang jenis siang tu membuta dulu, malamnya aku dengan geng rapat aku berjaga kadang-kadang sampai subuh, baru tido. Kalau esoknya ada paper, paling lewat pukul 4pagi kitorang akan tidur dah. Then bangun subuh, siap-siap nak exam..Balik exam terus membuta semula. hehe
Masa diploma, subjek teknikal dan math yang banyak sebab aku buat elektronik. So assignment siap boleh tiru-tiru sebab kalau math tu ofkos la same je jalannya untuk dapat jawapan. Tapi kalau bab subjek membaca ni, adehhhhhh lambat sikit aku nak sudahkan..Macam tepu otak aku nak memikir ayat.

Penyakit buat assignment last minit ni, aku bawa sampai ke time degree skrg ni..haha..sekarang dah masuk sem 3, masa awal sem 3 dulu.aku pernah berazam nak start assignment awal, tapiiiiii hancussss!!! Takde idea la aku, feel tu takde. Ade la aku susun 2-3 baris ayat. Then aku peram je. Tapi 2minggu lepas aku bukan jugak, cari idea, kumpul idea dari internet. Aku memang tak suka buat assignment esei ni. Letih nak memikir and mostly subjek sekarang ni semua esei. Gila hokeh minima 2500words. huh! =_='

Sem ni, ada subjek data analysis, dan aku sangat suka subjek ni. seronok! plus lecturer tu pun best! At last otak aku boleh jugak terima IT dan keluar dari mindset aku yang da berselirat dengan litar-litar elektronik..hehe

Selama tengah buat degree ni, memang aku tak ada la submit assignment awal gila.. Paling-paling awal pun, 2hari sebelum due date..hehe..
Aku akan belek hari dan baca balik selagi aku tak puas hati, aku akan tengok. Rasa macam ade je yang tak best..haha.. Ni due date assingment adala hari rabu ni, dan alhamdulillah selamat dah semua assingment aku submit. Yeay!

Sekarang struggle untuk final pulak. Final kali ni tak best sebab a week after raya da start exam dan paper aku adalah 2weeks after raya on Radhi's birthday! wuwuwu
Aku harap aku dapat score subject data, sebab aku enjoy sangat dengan subjek tu..hehe..Aamiin...

















^__^

daa~~

Sunday, July 14, 2013

Melepasi setengah tahun

Assalamualaikum..

Melayan perasaan! Ayat terbaik untuk aku tatkala ini. Setengah tahun dah berlalu. Apa yang aku dapat eh? Aku rasa banyak masa aku terbuang macam tu je. nonsense sungguh la.. phewwww :(

Next year dah bertukar tajuk umur aku ke angka 3 didepan. Aku ada matlamat, ada cita-cita dan alhamdulillah Allah buka hati aku untuk usaha kejar cita-cita aku. Moga Allah permudahkan dan bagi kesenangan laluan untuk aku tamatkan usaha ini dengan jayanya. Aamiin...
Aku bukan orang yang senang, lagi-lagi bila duduk di Lembah Klang. Bukan mudah sebenarnya hidup berdikari suami isteri dengan gaji sederhana di dalam kota metropolitan ni. Syukur juga, Allah jauhkan dari kami sifat yang suka berbelanja besar. 

Sebenarnya aku dah mula rasa menyesal asyik travel kerjanya. Simpan duit gaji, duit bonus untuk travel...adehhhh..balik travel nyesal...aiyoooooo..bila bayang balik duit habis pergi travel tu, baik aku simpan, beli aset masa depan atau nak travel jugak, simpan lagi banyak, pergi umrah tempat yang terbaik untuk dilawati. Aku rasa dalam keadaan harga rumah yang mahal, barang-barang pun mahal, bukan masa yang sesuai untuk aku terus travel. Orang kata, sebelum ada anak ni, pergi jela mane kau nak pergi. Tapi aku tak guna pon kata-kata tu. Tak ada duit, tak boleh jugak weyyy!! huhu..Kalau setakat pulun-pulun simpan duit semata nak travel, i think its not a good decision. Sebab aku pernah buat dan pernah merasa. Lain ceritanya, kalau memang kita ada duit berkepuk, dan tak perlu bersusah payah keluarkan duit untuk travel. Eh aku tulis ni, untuk aku remind diri aku sendiri, bebila aku terasa nak travel, aku akan baca dan mungkin rasa nak travel tu bantut bila aku pesan kat diri aku macam ni. Ohhh this is just my 2cents, kalau yang baca ni rasa pendapat aku tak betul, tak pe.. Aku bukan againts kepada sesape yang suka travel, aku suka je baca blog travel blogger2 ni. Tapi ni perasaan aku sendiri. Aku rasa aku dah tua dan still tak ada apa-apa. 

Dan aku ada misi untuk diri aku sendiri sebelum aku berjumpa dengan penghujung tahun ini. Misi aku dah mula sejak 3julai lalu dan aura positif telah mula menampakkan diri. Really thanks pada kawan lama aku masa di Kuantan dulu yang banyak bagi semangat dari jauh, hari-hari berwhatapps dengan aku...hehe

Sebelum masuk Ramadhan aritu, aku banyak bermuhasabah diri. Rasa macam dah banyak masa terbuang dengan main-main dan perkara sia-sia, konon nak release tension, tapi setakat kerja yang 8jam dibuat hanya di ofis dan tak pernah bawak kerja balik rumah pon nak tension, aku tak tahu la. Bukan aku tak bersyukur, tapi aku rasa ini bukan diri aku. Aku perlu berubah! Yeah perlu! untuk jadi anak terbaik, jadi isteri terbaik, jadi menantu terbaik, jadi adik terbaik, jadi kakak ipar terbaik, jadi mak ucu terbaik, jadi sahabat terbaik dan bakal jadi ibu terbaik untuk bakal anak-anak kami!!!

Sekian repekan aku pada hari ini..hehe..Tak faham tak pe. Aku nak buat rujukan aku di masa hadapan..
Ngeh ngeh ngeh!

^__^

daa~~


Monday, July 1, 2013

Scam email dari RHB Now

Assalamualaikum..

Phewww, alhamdulillah dah masuk Julai pun kita. 9days to Ramadhan, yeay! Aku ada misi untuk Ramadhan ni. Ramadhan lepas tak tercapai misi aku, harapnya setelah Allah bagi peluang untuk aku tempuh Ramadhan ini (inshaaAllah), aku dapat manfaatkannya dengan sebaik mungkin.

Sejak seminggu dua lepas aku selalu terima email dari RHB yang suruh aku validate profile aku macam ni :

nampak kan? sorryla aku edit guna paint je, pc ofis aku tak semakkan dgn software bagai
Aku rasa yang atas tu bukan email pertama yang aku terima. Aku malas nak cari email before-before ni.
Email tu aku ignore tapi dalam hati dok fikir jugak, iye ke tak ek. Sebab monthly salary aku, masuk akaun ni. Mane tak cuak. Itu 24Jun, esoknya payday..hihi

Selang beberapa hari aku dapat lagi email

26 Jun 2013
Masa ni aku dah tak risau sangat, sebab dah dapat gaji. haha.. Actuallu RHB ni semata-mata untuk gaji aku je. Aku tak buat online transaction pun guna RHB ni. Cumanya aku boleh view je gaji dah masuk ke belum or ade berapa lagi balance duit aku.

Dan hari ni, aku dapat lagi email dari RHB ni

email pagi td : 1Julai 2013 dalam 8:30pg
2 Kali aku baca apa yang dia tulis tu, then aku try la klik kata-kata manisnya yang berwarna biru tu. Terus terbukak tab baru yang terpampang website ni

website scam
Ini yang keluar, aku dah termasukkan username, pastu tetiba cam berat jari aku nak menaip bahagian password tu, then aku call la centre diorang yang bernombor : 03-92068228 yang terpampang kat need assistant tu, aku try check dalam database memang nombor tu nombor RHB - (Alhamdulillah keje aku ni, boleh check sape empunya pemilik no direct line sebegitu..hehe)..So aku call, biasalah ada iklan dulu, then aku dapat cakap dengan agent yang bertugas. Di call centre skrg, orang tak panggil operator, orang panggil agent. Operator tu macam operator kilang pulak. Then aku bagi la aku dapat email yang tajuknya sekian-sekian, minta aku buat sekian-sekian, betul ke? Agent tu pun cakap, puan ada klik apa-apa ke? Aku jawab ye, aku ada klik. Then dia tanya, puan ada masukkan username dan password ke? Aku cakap, Alhamdulillah tak lagi. Then dia cakap, OK, Puan JANGAN MASUKKAN apa-apa maklumat yang diminta, sebab ITU ADALAH EMAIL SCAM dari ORANG YANG TAK BERTANGGUNGJAWAB. Fuhhhhh, legaaa aku rasa. Aku hampir terpedaya!!!

Lepas letak telefon dengan agent tu, aku bukak website sebenar-benar RHB online.

true website
Banyak bezanya juga. So kepada kengkawan semua, kalau korang tak pasti betul or tak email yang korang dapat dari bank tu, korang lekas-lekas je telefon call centre diorang.  Biarpun duit tak berkepuk-kepuk dalam tu, tapi jangan sewenang bagi orang ceroboh hak milik kita!!!..

Sekian pesanan khidmat masyarakat..hehe

^___^

daa~~

Sunday, June 23, 2013

Jerebu semakin teruk, sekolah di KL dan Selangor tutup

Assalamualaikum...

Hari ni memang aku tak keluar langsung dari rumah, bangun pagi kemas-kemas rumah, basuh kain. Tengahari Radhi minta masak kuey tiow goreng je, tak yah masak nasi. Aku jenguk dari tingkap kat dapur, Ya Allah memang teruk jerebunya. Aku duduk tingkat bawah skali, so nak nampak jauh tu memang tak dapatla. Tapi aku cuba tengok blok sebelah pon, macam kabur-kabur je pandangan.

Lepas zuhur tadi, Radhi keluar dengan kawan dia. Katanya nak ke Plaza Low Yat. Aku pun minta dia belikan printer.hihi..Tak kisahla ape jenamanya, janji bulih diprint. Dia nak cari sekali hard disk netbook dia, kesian dah lama tak terON netbook tu. Hard disk rusak, dek kerana game yang berat gamaknya...hahaha

Aku duduk rumah melayan movie kat laptop aku, memula dok mendraft assignment. Pastu tiba-tiba terklik movie plak yang aku baru copy dari ofis..haha..Aku tengok cerita dua kalimah, lakonan Shaheizy Sam, Nora Danish & Yana Samsudin. Best gak, banyak pengajaran..

 Habis movie aku baca Berita Harian online. Tup tup nampak berita ni...

image from BH online


Aku baca sekali imbas, terus aku whatapps kakak aku yang tengah marking paper student dia. Dia pun tak tahu cerita, sebab sibuk dok marking dan esok nak submit markah. Dia kata tunggu berita malam ni.

Ya Allah telah turun bencana dariMu, semoga dugaan ini membuat kita lebih dekat denganNYA.

Mari sama-sama kita berdoa moga Allah turunkan hujan dan melenyapkan jerebu yang tidak sihat ini

#dear friends, please drinks a lot of water and less your outdoor activity. lebiu all!!

Wallahualam.. apa-apa pun, kita dengar berita jam 8 malam ni.

daa~~


Tuesday, June 18, 2013

3rd Anniversary Gateway: Backpack Deuter kami

Assalamualaikum..

Aku tak cerita lagi pasal 3rd anniversary gateway kami. Aku cuba cerita step by step dengan ringkas dan padat. hehe.. Actually untuk 3rd anniversary tu kitorang pergi langkawi buat kali ke-2 bersama setelah Oktober tahun kami bercuti bersama family aku di sana juga..hehe Yeaaa, memang aku tak puas pergi Langkawi, ramai tanye aku ape yang best sangat pegi langkawi. Aku pun tak tahu nak jawab ape. Aku rasa tak bosan kat sana..hehe

Cerita pasal kat Langkawi nanti la entry lain. Entry ni aku start pasal backpack jenama Deuter. Kitorang memang suka bawak backpack berbanding beg beroda. Entala ek, memang bag beroda tu lagi mudah time nak ambik-ambik baju, tapi nak membawak tu leceh. Aku malas nk pegang-pegang, heret sane sini. Lagipun mungkin sebab berdua je kot. Lagi selesa galas je kat bahu. Kalau da beranak nanti, aku pilih jugak untuk beg beroda agaknye kotttt..entahlaaaaa... nanti da ada baby, baru fikir! hehe

Backpack lama kitorg, main zipnya dah patah- ganas beno aku neh..haha..Nak cari tempat yang boleh buat tukar zip tu tak jumpa-jumpa lagi. Lagipun backpack lama tu, jenis separuh plastik,separuh kain..so kalau padat-padat sangat aku takut rabak plak.. Memandangkan anniversary gateway ni kitorang kesana selama 4hari, so we all decide beli backpack baru..yeayyyyy!

Mula-mula aku tanya kat FB, yang aku nak tu dah sold out. Pastu aku google jumpa la sorang mamat dgn member dia jual, sama jugak, yang aku tu tak da. Then aku google lagi sekali sampai la aku jumpa blog bro Faizal ni - Backpack.. Aku usha-usha blog dia, then aku call terus dia tanya. Malam tu jugak kitorang janji nak jumpa. Alhamdulillah yang aku nak, ada dalam stok dia. =) Aku terus text Radhi, bagitau dia dah janji malam tu dgn bro faizal nak tengok bag. Kitorang janji kul 830mlm kat Petronas Uniten tu. Aku mintak je dia bawak banyak-banyak, senang Radhi nak pilih. sebab dia yang bayau kan, so dia la pilih...muahahha

si oren (baru) - Deuter - 60L+10L

si merah (yang lama) - the north face- 40L

Aku beli yang biasa-biasa je, gred AAA. Aku bukan kategori orang yang mementingkan keORIan barang-barang cam ni. Janji boleh pakai dan rasa berbaloi. CUN!!!
Tapi siapa yang mencari backpack original punya, bro faizal ni ade jual gak. Kalau kat blog dia tu, ada list MAIN MENU 1 dgn MAIN MENU 2. MAIN MENU 1 tu yang original punya. Yang aku beli tu kat list MAIN MENU 2. Siapa yang duduk area Klang Valley ni nak beli backpack, aku suggest deal aje dgn bro faizal ni, jumpa kat simpang luar. Nanti dia bawak selori sekereta backpack untuk dipilih. Macam kitorang, lain yang ditarget, lain yang kitorang sambar..muahahha.. Target nak tengok yang 50L je, sekali 60L+10L kitorang rembat. Aku ok je, senyum leborrr,Radhi yang bayo..kiikikii.. 

Memang sangat-sangat puas hati bila dapat pilih sendiri depan mata and dapat rasa sendiri, backpack aku memang totally kain, tak macam yang lama dulu. Yang aku punya, macam dalam link ni..hehe

Link blog : Deuterforsale
No Fon : Bro Faizal - 012-3949435

^___^

daa~~

Next cerita Gateway : Kereta sewa kami



Thursday, June 6, 2013

Produk Garnier Free :)

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak buat amal sikit..hehe..Aku nak sedekah krim dan pencuci muka Garnier pada pengguna tegar Garnier. 

Alkisahnya macam ni, krim muka yang biasa aku guna dah habis, pencucinya pulak hampir habis. Tokey yang biasa aku beli ni, sedang mengerjakan umrah, next week baru balik. Aku ni sebenarnya amat tak suka nak pos-pos barang macam ni, sebab aku takut hat tiruan..hehe..ade aku google pengedar lain yg dekat dengan aku, call tak jawab, sms tak reply. Dua orang plak tu buat peel gitu. aiseyyy..kuciwa!

So end up, aku gatal-gatal g try beli Garnier punya produk- dalam hati harapnye seswai la dengan kulit muka aku.Aku beli pun yang kecik-kecik je, kononnye nak try aje. 2hari aku pakai, haaaa hamek ko..bertepek-tepek jerawat aku keluar. hishhhh gerammmm! Eh! eh! bukan aku kata Garnier tak bagus! NO NO NO...Mungkin Garnier tak seswai dengan kulit muka aku dan kulit muka aku tak nak berkawan baik dengan Garnier...hehehe..So aku fikir, aku nak sedekah aje la ape yang aku dah beli ni. buat amal sket. hehe..Aku pakai 2hari je, berat lagi.

image from google
-yg ini sudah BOOKED BY SHEILA SALIM-
Light Control oil ni aku cuit 2kali rasanya - makin meriah jerawat aku. Aku da lama tak de jerawat meriah-meriah mcm zaman study dok hostel dulu. Kalau period pun, ade seketul dua je, kiri sebijik kanan sebijik. Ni banyak kut, kat dagu ade 3-4 ketul...huwaaa nak menangis aku tau, dah la nak pegi cuti-cuti esok.. ;(

image from google
Light Complete ni krim malam - Dulu aku tak pakai krim malam, tapi sejak produk aku pakai yang dah habis tu krim malamnya sesuai sangat dengan aku, so aku suka plak pki krim malam. Rasa lembut je muka, bila bangun tidur tauu..hehe..

image from google
Pure Active scrub and foam - ok sumpah aku gatal sebenarnya membeli scrub tu..haha..Orang nak scrub kau nak scrub jugak kononnye..kekekek.. yang ni scrub aku pakai sekali, foam aku pakai 2kali.


So aku suggestkan pada yang dah biasa pakai semua produk di atas, kalau rasa nak..boleh email kat aku..
Aku bagi je, tak da bayaran pape, nak ambik by hand lagi bagus. Aku available area Equine Park - Seri Kembangan, Cyberjaya (office hour), Bandar Baru Bangi (weekend).

Kalau nak boleh email aku : leeyanaradhi@gmail.com, letak subject GARNIER- senang aku alert sket. Kalau ada yang nak pos tu, next week la baru aku boleh pos, sebab aku bercuti esok hingga isnin..yeayyyyy!

Ok aku tegaskan sekali lagi, aku tak kata Garnier tak bagus..banyak review kata Garnier bagus, cuma mungkin kulit muka aku jenis sensitif, so dia memilih sket nak 'berkawan' dengan jenama apa..hahha

ok tawaran ni, siapa cepat dia dapat tau..setiap jenis tu ade satu je...hehe..kalau dah tak ada yang available, nanti aku update je dalam entry ni gak..hehe
cepat..cepat ...cepattt pengguna Garnier, tambah stok anda! heheh

^___^

daa~~

Wednesday, June 5, 2013

Today is our 3rd anniversary :)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni genap 3tahun usia mahligai perkahwinan kami. Janji Allah itu pasti, suami isteri ditakdirkan melengkapi satu sama lain. =)

3 tahun bersama masih berdua dan masih berusaha untuk rezeki yang terindah itu. Allah selitkan hikmah dibalik ujian yang diturunkanNYA buat kami berdua. Kasih sayang Allah tidak berbelah bahagi. ;)

Buat suami tersayang, selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke-3. Suka duka kita telah lalui bersama dan akan terus bersama hingga hujung nyawa, InsyaAllah.. 

Sepanjang hidup bersamamu
Kesetiaanku tulus untukmu
Hingga akhir waktu kaulah cintaku

Sepanjang hidup seiring waktu
Aku bersyukur atas hadirmu
Kini dan selamanya aku milikmu

I LOVE U MORE and MORE and MORE...

#yeay, tak sabar untuk anniversary gateway this weekend..hurayyyyy!

^__^

daa~~

Tuesday, June 4, 2013

Vitamin B Complex SHAKLEE

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share kebaikan Vitamin B Complex Shaklee dan kelebihannya bagi setiap individu. rumusan utama Vitamin B Complex keluaran Shaklee adalah :

1) B1 (thiamin)
2) B2 (robiflovin)
3) B3 (niacin)
4) B5 
5) B6 (pyridoxine)
6) B12 (cobalamine)
7) Asid Folic
8) Asid panthothenic
9) Biotin

Setiap rumusan dalam vitamin B complex ini memiliki fungsi yang khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. ia juga membantu dalam menghasilkan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Kurangnya vitamin B Complex boleh melemahkan sistem daraf dan menggangu otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangan ini juga akan menyebabkan pembentukan sel abnormal yang boleh mengakibatkan anemia.

Selain itu juga, kurangnya vitamin B Complex boleh dikaitkan dengan masalah depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan kekurangan vitamin B Complex akan menimbulkan masalah kesihatan lain seperti, keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung.

KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX
- Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir
- Meransang pertumbuhan pada kanak-kanak
- Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut
- Mencegah stress
- Menguatkan antibodi tubuh
- Amat penting untuk aktiviti sel genetik
- Diperlukan dalam pembentukan asid amino.
- Keperluan untuk memproses dan memperbaiki sel-sel darah merah
- Mencegah anemia

KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK
- Merangsang pertumbuhan 
- Meningkatkan kemampuan berfikir
- Memberikan tambahan tenaga

KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA
- Menambah tenaga - menukarkan makanan menjadi tenaga
- Mengurangkan stress - simptom kemurungan & tekanan
- Melambatkan proses uban di rambut
- Membantu meningkatkan konsentrasi
- Menggalakkan kesihatan jantung, metabolism tenaga dan replikasi DNA yang sihat

KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG
- Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik
- Mencegah anemia (tekanan darah rendah)

Info tambahan, since Vitamin B Complex ni dah ada sekali asid folic so ianya sangat sesuai buat TTCian macam aku. No need untuk amek asid folic secara berasingan lagi. Ia juga sesuai untuk ibu mengandung, yang mana asid folic penting untuk mengelakkan kecacatan pada pertumbuhan bayi.


Nampak kan? B-Complex with Folic Asid..aku tak tipu tauuuu..hehe.. Nak tau lebih details or nak order?
Boleh contact aku :

Leeyana - Shaklee ID : 910502
Sms/whatsapp : 0123492056
Email : leeyanaradhi@gmail.com

Lain hari aku share pasal vitamin lain pulak yea.hehe

^__^

daa~~





Wednesday, May 22, 2013

Berapa liter air yang cukup untuk badan kita?

Assalamualaikum...

Korang tau berapa liter air yang badan korang perlukan sebenarnya? Air masak kosong tau! bukan air manis!!!huhuh
Meh aku share 1 link yang korang boleh kira berapa liter air yang korang perlu minum mengikut berat badan dan faktor-faktor lain juga.


Dalam tu korang kena jawab dalam 10 soalan tak silap, aku pun dah ingat-ingat lupa. Alaaaa soklan simple je, baca soalan, klik jawapan, klik continue untuk soalan seterusnya. =)

soalan pertama korang kena masukkan berat badan korang, tapiiiiiiiii dalam tu unitnya lbs, so korang convert dulu berat korang dr kg ke lbs.

ni aku bg link untuk convert dr kg ke lbs


Lepas jawab semua soalan tu , nanti korang akan dapat jawapannye, berapa liter air yang badan korang perlukan...hehehe

Selamat mencoba!

^__^

daa~~

Monday, May 13, 2013

Cerita diet aku

Assalamualaikum...

Ingat lagi tak cerita diet aku yang ini ? <klik>  Lama aku perap cerita diet aku...haha ampun! Aku masih lagi  kekal dengan diet ni. Dua bulan lepas masa aku start dengan diet minum air kosong ni, aku takset pun nak tengok perubahan berat aku. Sebab time tu tak sanggup nak timbang, sebab aku rasa memang badan aku da berat seberat-beratnya.hohoh..

Dah hampir 2bulan aku angkut kehulu-kehilir botol air aku, aku rasa badan aku jadi ringan. Word ringan tu, bukanlah maknanya aku dah kurus selim melim. Tapi aku rasa aku dah tak mengah-mengah kalau jalan jauh, kalau aku buat kerja-kerja rumah pun, dah tak payah nak rehat duduk dalam 5minit dari 1 kerja ke 1 kerja yang lain. Yess dulu memang aku kena rehat dulu, contohnya lepas sapu 1rumah aku kena rehat dulu untuk sambung mop 1rumah pulak. Lepas sapu tu berpeluh-peluh memang la, rasanya macam kena minta nyawa dah. Tapi bila aku diet minum air ni, memang aku boleh straight je buat kerja.  =)

2minggu lepas aku terasa nak tengok diet aku ni ade beza ke tak. Masa tu kat giant, aku nampak penimbang  digital yang masuk 20sen tu. Aku ajak anak buah aku teman aku nk timbang, aku suruh dia pegang sling bag aku. Tak kisah la berapa berat aku time tu, so aku keep in mind then aku target in 2weeks berapa aku boleh turun. So start hari tu memang aku akan habiskan 3liter air kosong sehari. Aku ni spesis yang tak reti tak minum susu sehari. Aku rasa tak lengkap hidup aku tak minum susu sehari, so aku gantikan pulak susu yang biasa aku minum tu dengan ESP SHAKLEE. Dulu pagi-pagi aku mesti akan buat milo ke,neslo ke untuk sarapan. Tapi aku gantikan semua air tu dengan ESP then aku set dalam otak, itu adalah susu yang biasa aku minum...hehehe...nak diet, set otak ni adalah sangattttt penting *bagi aku*..Aku memang dah jarang sangat minum susu sejak oktober dulu yang mana mula-mula aku start minum ESP. Hingga kini, aku dah masuk botol ke-4 ESP tu...heheh.. Eh, nak beli ESP? boleh beli dengan aku..aku kasi free gift...hehe iklan sat...haha

Ke ofis, aku angkut air kosong 2.2liter. Sebenarnya ada je air kt opis, tapi aku saje nak bawak dari rumah.hehe..8jam kerja, aku habiskan separuh botol before lunch break dan separuh lagi lepas lunch hingga balik. Pergi toilet memang kerapla. kadang-kadang pernah jugak air tu tak habis. Aku angkut semula balik rumah then masa memasak aku akan habiskan. Kalau air tu habis di ofis, yang botol 1.2liter tu aku start minum kat rumah masa memasak hingga tidur.Dulu aku tak pandai nk adjust time minum air ni, selalula time tidur 3kali bangun ke toilet, memang ganggu waktu tidur. Tapi sekarang, aku setkan habis minum sejam sebelum tidur. Kiranya sejam sebelum tidur tu time aku untuk buang semula air tu..hehe


Dua-dua botol tu aku beli murah je kat cosway. Tak payah beli yang mahal-mahal, yang penting niat dihati tu.hehe


Haaaa nampak tak? murah je kan...hehe.. Minggu lepas jugak, aku berkesempatan pegi gym sekali. haha..Gym free babe..sejam, kira oraitt la kan. Thanks to my kakak, sebab bawak g gym free..haha..nanti-nanti bawak lagi yea..muahahha..
Kat rumah, wiken memang aku tak sentuh nasi sebabnya Radhi tak ada.. Siang dia pegi kelas, so dia da siap-siap makan kat tempat belajar. Balik kelas, dia pergi buat projek dia kat damansara, balik dah malam so dapur aku memang tak berasap la. Balik dari damansara, dia dah makan. So wiken aku memang boleh habis air 3liter tu petik jari je..cewahhhh..kalau lapo, aku alas dengan biskut or roti sekeping dua. Wiken aku sibuk mengemas rumah, so memang tak terasa sangat laparnye.

Dan tadi (sepatutnya semalam genap 2minggu), aku pergi semula timbang di tempat yang sama, surpriseeeee turun sekilo berat aku..Alhamdulillah..berjaya jugak! Tu pun ada jugak aku ngelat masa balik kampung Radhi time mengundi tu, MIL aku asyik masak sedap je. Malam last kat sana, aku makan nasi menambah ..ahah..MIL aku masak ikan jaket sumbat wehhhh..sedapp sangat..susah nak benti...hahah...Memang cenggitu la sokmo, kalau balik kampung Radhi kelautttt diet aku..Tapi nasib gak, kat kampung panas wehhh, jalan gak la air masak aku 2liter..hehhehe

InshaAllah jauh lagi perjalanan diet aku ni. Aku mesti teruskan, sebab aku ada misi disebaliknya. huhu.. Korang tryla, bila ada perubahan mesti korang lagi bersemangat! percayalahhhhh! =)

^___^

daa~~

Thursday, May 9, 2013

Debaran...

Assalamualaikum...

Cehhh...tajuk entry tak menahan kan..kuikuikui...but yes, aku dalam debaran menanti result final exam aritu. Hari-hari dok kat depan pc opis, aku meng'refresh' portal OUM. Sepatutnya last week, sesi collect modul sem baru, tapi sebabkan PRU13, diorang postponed ke this week. Aku rasa patutnya result dah keluar sebab 3minggu lagi kelas nak start untuk semester baru. 

So, minggu ni aku akan modul baru untuk semester 3!! YESSSS..aku dah semester 3 kauuuu..huhu..aku pun tak percaya, pejam celik dah masuk semester 3. Kejap je rasenya. Kalau aku mula dari dulu, entah dah tahun berapa kotnye sekarang neh..kohkohkoh...Takpa la, syukur DIA buka juga hati dan jalan untuk aku sambung study. Alhamdulillah.

Semester 3 ni aku just register 2subjek je. Subjek tough, aku takut tak termampu kejar, yela dulu aku engineering student, skrg aku amek networking dengan berbekalkan pengalaman kerja yang masih setahun jagung dalam bidang ni. Kata orang biar lambat asal selamat, ye dak? hehe

Bila la result nak muncul ni, seriussss aku berdebar...hehe..

^___^

daa~~

Wednesday, April 17, 2013

62 years old

Assalamualaikum..

Today - 17 April 2013!
If Papa still around, we will celebrate his 62years old birthday.
!___!

We miss u..
We still loving you..
We will forever miss and love u, papa...

Moga papa tenang di sana bersama penciptamu.

Al-fatihah~~

Tuesday, April 16, 2013

Baiti Jannati

Assalamualaikum..

Dek kerana kenaikkan harga sewa rumah yang semakin melambung sekarang, aku and Radhi da decide nak beli rumah sendiri. 
Area kami duduk sekarang, Equine Park! Memang harga rumah melambung tinggi, samada untuk beli or untuk sewa. Bayangkan sewa flat aje pun member aku kena RM 550 di tahap third floor. Kalau ground floor?  Korang fikir sendiri la eh...hehe

Bulan lepas, aku dengan Radhi gigih meronda-ronda kawasan dari putra perdana ke dengkil ke sepang ke banting untuk cari rumah. Setelah dikira-kira area2 tu je yang kami mampu milik.
Dalam hati memang aku dah tanam, takmo rumah double-story and takmo rumah flat/apartment/kondo. Banyak pengalaman pahit yang kami lalui tika duduk di rumah sekarang, parking kereta, privasi, kejiranan. Huh memang sesak otak aku fikir. Kami masih bertahan dek kerana kami masih berdua. Kalau dah ada si kecil, aku rasa dari awal aku memang say NO untuk rumah sekarang. Bukan berlagak, tapi ape yang aku bayangkan sebelum duduk rumah sekarang, memang adalah hakikatnya so aku rasa ianya bukan perkembangan baik jika aku punya anak nanti. Best thing is, kami cari rumah sendiri dari hidup nomad pindah randah...huhuh..The reason aku takmo rumah double-story, pasal malas nak mengemas banyak ruang. Sebelum rumah sekarang, kami pernah menyewa rumah double-story, perghhh dia punya penat nak mengemas, memang seharian la.hehe.. 

Suatu hari di bulan lepas, kami jumpa satu rumah yang memikat hati untuk kami jadikan Baiti Jannati kami. 
Sekarang, kami dalam proses menunggu kelulusan dari pihak bank. Segala dokumen lengkap selamat kami serahkan. Harapnya Allah beri pertolongan untuk kami punya rumah sendiri. Aamiin.....

Aku pernah baca artikel yang terbit di surat khabar ke majalah tah, menjelang tahun 2020 seseorang yang ingin membeli rumah harus punya income tetap lebih 10k sebulan. Tahun 2020 aku kira, dalam 7tahun lagi. Sekarang pun susah dah nak jumpa rumah bawah dari 100k. Dari situ buat kami terdetik untuk berebut dan bersusah-susah sekarang membeli rumah sendiri dulu. Memang sesak jugak kepala, bilamana kami berdua telah melangkah semula ke alam bergelar pelajar. Ditambah dengan aku berusaha untuk mendapat cahayamata. Duit memang cair macam air je keluar. Pejam mata ajelah sebab aku kira aku salurkan duit itu bukan ke saluran yang tidak bermanfaat. =)

Tujuan kami beli rumah, memang bukan sebab untuk disewakan. Kami nak duduk sendiri. Sebab rugi pulak rasanya bagi dekat orang 6k/setahun, tapi kami masih menumpang. Alahkah enaknya 6k/setahun tu walaupun dibayar tapi kami sendiri punya asetnya. Ye tak? hehe 

Di mana kawasan yang kami pilih tu, lepas keputusan loan diberitahu baru saya akan reveal. 
Rumah tu di sebuah kawasan perumahan didaerah yang saya mention di atas. 
Rumah teres setingkat, 3bilik, 2bilik air.
=)

Doakan urusan kami dipermudahkan...Aamiin

^___^

daa~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...