Thursday, December 26, 2013

TTC - Sungguh hatiku sayu...

Assalamualaikum...



Sungguh, aku tersentuh bila tengok gambar sendiri pegang baby ni dan mata kami bertentangan. Aku tak perasan gambar ni diambil bila kami bersua mata. Seakan insan kecil ini memahami apa yang terbuku dihatiku. Setiap kali aku menciumnya, tak sudah mulut berbisik di telinganya, 'doakan aunty sayang'!

Bayi ni permata kedua ofismate aku yang mana dia bernikah selang seminggu dari aku. Anak pertamanya sudah berusia 2tahun 9bulan lebih kurang. Hati terdetik, barangkali jika rezekiku bunting pelamin dulu, mungkin anak pertamaku juga sebesar anak sulungnya. Ahhh! tapi Allah masih memberi ujian padaku dan suami, sejauh mana kami bersabar dengan dugaan dan ujian ini, sejauh mana usaha yang kami ambil untuk rezeki nan satu itu.

Pedihnya hanya Allah yang tahu...
Pedihnya hanya mereka yang lalui tahu..

Sejauh mana perancangan kita, yang terbaik hanyalah perancangan dariNYA. Usah kau tanya bila aku akan melahirkan khalifah Allah itu kerna jika aku yang menentukannya, sudah tentu sekelip mata akan kusua pada kalian semua.

Doakan sahaja aku...
Doakan sahaja sahabat-sahabatku....
Doakan sahaja mereka-meraka yang masih kuat, masih teguh, masih cekal berusaha untuk zuriat sendiri ini.

Semoga Allah sentiasa memberi kekuatan padaku, padamu sahabat TTC semua. *hugs*

^_^
daa~


18 comments:

  1. insyaallah moga kita dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah, dapat merasai nikmat bergelar ibu, umi, mama @ emak..Amin
    suka tengok pic nie..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah Salmi =) kita harus & wajib TABAH kan?
      TQ ;)

      Delete
  2. sabar ye leeyana. insyaAllah ada rezeki tu satu hari nanti. Allah uji sbb Dia tahu u all kuat, Dia nak bagi u all nikmati dulu kemanisan rumah tangga berdua, sbb once ada anak, our life will totally change. mcm wani n husband dulu, kami pegang pd prinsip utk 'belajar jadi isteri / suami dulu, baru belajar jadi ibu / ayah'. Once dah ada anak, susah kita nak serve suami dgn layanan sebaik masa kita berdua.

    Kadangkala kita rasakan kita dah bersedia nak menerima hadirnya permata hidup kita tu, tapi sesungguhnya Allah lebih tahu, mungkin ada di mana2 part yang kita sebenarnya belum bersedia. Dia shj yg tahu.

    Keep on berdoa, usaha, cari ilmu, tips dan doa2 yang boleh diamalkan. Mintak orang tua doakan kita, cuba buat solat taubat, ambil waktu2 mustajab utk betul2 berdoa dan mintk dgn Allah. InsyaAllah.. InsyaAllah..

    Be strong my dear.. *hugs*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Wani atas perkongsian..
      Betul, tapi ada certain2 part kita sbg manusia tak lepas dari perasaan kecewa,sedih, rasa kekurangan kan..
      InsyaAllah, doakan kami semua berkesempatan mengecapai nikmat sebagai ibu dan ayah. =)

      Delete
  3. *hugs Yana juga...
    Faham sangat perasaan tu Yana....
    Tak boleh nak tulis panjang2 kat sini, takut meleleh airmata.....
    Kita semua TTCian kuat, kuat mental dan fizikal....Allah uji kita sebab Allah tahu kita kuat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup Yani..
      semoga kekuatan ini akan buat kita lebih matang di masa hadapan. =)

      Delete
  4. sabar banyak2 ye..saya pun hampir 4 taun baru dapat rezeki
    Allah maha mengetahui bila waktu yang terbaik untuk kita..semua ada hikmahnya
    saya doakan untuk awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Anon!
      InsyaAllah pasti ada hikmah tersirat... :)

      Delete
  5. assalamualaikum kak. sayu hati sheila baca.. in shaa Allah, rezeki akak akan datang jua. bersabarlah dengan tabah. setiap yang berlaku ada hikmahnya. sheila akan doakan yg terbaik utk akak. be strong please...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam sheila..

      terima kasih sheila...take care...semoga sheila dilindungi dan selamat bergelar ibu tak lama lagi =)

      Delete
  6. Allah tau apa y terbaik utk hamba-Nya :')

    ReplyDelete
  7. Leeyana, saya pun sama, bila ade kelahiran dlm keluarga,sedara mara atau teman terdekat, mmg akan rase sedikit emosi.. sebak bila memikirkan bila giliran kita...
    tapi saya cuba utuk emosi dlm masa singkat, there's a lot of thing perkara gembira yg blh buat kan kita lebih tenang dan happy... *peluk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Suwaibah.. kita ni selalu bermain dengan perasaan dan emosi. Hanya Allah yg tahu baik buruknya..Terima kasih atas2 kata2 semangat! =)

      Delete
  8. *hugs*
    sabar ye Yana...memang mudah orang berkata sabar tapi apabila kita alaminye sendiri baru la tau rasenye macamana...kalau kita rase kita dah lama menunggu, ada orang yang lebih2 lama dari kita...insyaallah...Allah akan beri yang terbaik pada waktu yang terbaik...AMIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Mrs Opi..
      Semoga Allah memberkati kita dan memperkenankan doa dan harapan kita.. aamiin =)

      Delete
  9. silent reader b4 this..banyak bersabar..hanya kita yg melaluinya yang tahu betapa sedih dalam hati bila ada kawan2 atau sedara mara yang baru berkahwin dah preggy..emosi akan sedikit tersentuh..apa yang penting kita kena pandai kontrol perasaan jangan terlalu sedih.in sya Allah akan ada rezeki buat kita semua yang sedang TTC..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Dididiana..
      InsyaAllah sampai ms kita suatu hari nanti.. aamiin.. =)

      Delete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...