Wednesday, May 14, 2014

Resepi kuih seri muka

Assalamualaikum...

Lama dah aku tak share resepi dalam blog ni..hehe.. ahad baru ni aku buat kuih seri muka, kononnya nak bawak pergi rumah yong, tapi diorg semua pergi rumah ibu kat Kg.Bharu. Radhi pulak tak de, kelas. Tunggu dia balik kelas, lambat pulak. So cancel pergi rumah yong.

Kuih seri muka ni memang kuih favorite Radhi, memang suka sangatlah dia bila aku buat tu. Seloyang tu dia boleh habiskan sorang je. huhu .. aku memang kureng sket kuih pulut-pulut ni, sebab nanti aku cepat sebu - angin gitu...serba tak kena nanti. so kalau aku makan pun yang pulut-pulut ni, beringat jugakla. Untung radhi takyah berebut kuih favorite dengan bini..haha

Ok so aku share la resepi tu. Tak silap sepanjang kahwin, ni kali ke-3 aku buat seri muka ni. Resepi asal aku ambil dari buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza tu. Aku memang ade beli buku tu. Agak-agak buntu nak masak ape, aku selak je buku tu.

Bahan A (pulut)

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair
1/2 sudu kecil garam

Bahan B (pandan)

2 cawan santan pekat
1 cawan air tapisan daun pandan (aku blend)
1/2 cawan tepung gandum (aku ayak dulu)
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
1 biji telur

Cara-cara

- Rendam pulut beberapa jam sebelum mula buat kuih ( aku rendam dalam 4jam)
- Campurkan semua bahan A dalam loyang dan kukus hingga pulut masak
- Tekan pulut yang dah masak tu, sarung tangan dengan plastik bersih untuk senang tekan sebab pulut tu       panas. Tekan sampai mampat n cantik.
- Sebatikan semua bahan B dalam mangkuk lain dulu.
- Masak sedikit bahan B tadi atas kuali tidak melekat hingga agak pekat  (api palinggg minima)
- Kemudian, tuang atas pulut yang telah dimampatkan tadi.
- Kukuskan semula hingga bahagian pandan masak.
- Cucuk sikit bahagian atas untuk pastikan dah betul2 masak. Kalau tak melekat pada lidi/garfu tu kira dah   masak la tu. anggaran masak bhgn atas tu dalam 20-30minit.
- Siap dimasak, biarkan sejuk sedikit sebelum di potong. Potong panas2 nanti tak comey!..hehe

tips aku : sukat semua yang guna cawan dengan gunakan cawan yang sama!!!!

nahhhh.. ni hasilnya yang aku buat..malam isnin tu dah selamat semuanya...huhu


S.E.L.A.M.A.T    M.E.N.C.O.B.A.!!



^____^
daa~~

4 comments:

  1. ohoi! sedapnya! nnt nak try.. tp tak nak guna pulut leh x.. angin la. laki aku pun kalah ngan pulut

    ReplyDelete
  2. Weee..tq Yana! Ni boleh cuba buat sambil2 menghabiskan cuti MC 2 minggu ni....

    ReplyDelete
  3. kuih faveret nih!nanti nak cubalah...:-)

    ReplyDelete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...