Wednesday, March 16, 2016

Workout & berbasikal

Assalamualaikum...

Lama gila aku menghilang dari blog ni... kesian blog..huhu..

Update secara pantas apa yang dah berlalu diawal 2016 ni.

Since awal Disember 2015, aku join workout Jom Kurus (katanya) dengan MySihat. Asalnya travel partner aku, Ida yang ajak sebab group dia masih ada kekosongan. Lepas dapat permission dari Radhi, aku pon join SEBAB UTAMA adalah FREE!!! Benda free semorang pon laju kan? haha

Terus terang aku cerita join Jom kurus ni best, 1st thing of course dapat kawan baru yang ada semangat sama dengan korang. Then dapat belajar cara pemakanan yg berkhasiat. Pastu dapat belajar cara mudah nak bersenam even kat rumah pon kau boleh berpeluh sakan. :)) . Workout ni ada coach, ada dietitian, ada physio yg akan monitor n guide.

Ikhlas aku cakap join ni aku tak banyak turun sebab makan kadang aku tak jaga. Tapi inchloss aku memang banyak especially tang pinggang. Maybe lemak burn, muscle pon naik sebab workout. Peratus lemak aku menurun 2.5% dalam masa sebulan. Itu ade gak la aku cheat2, jaga pon dalam 3hari sebelum timbang..haha..Vonvon tak turun pon, maintain kau sebab buat squat.. haha.. ramai team mate aku yg vonvon tak trun, ade yg naik plak sbb squat.. vonvon jadi cantekkk gituhh!!.. :D

Bila ada free time, Radhi tak kerja on weekend..kitorg p kayuh basikal. Mamat tu dah beli basikal baru.. mahal dan memang best..ringan nk mapuh!..aku dah try, tp sebab tinggi sepadan dengan tuannye. aku ni agak katik..haha..sangkut celah kangkang aku..Basikal lama dia pass kt aku dan basikal 1st yang dia beli ms time beginner nk acah2 cycling dl dah selamat ke tgn owner baru. Alhamdulillah..Kejapan je iklan, ade org beli.. Means aktiviti kayuh basikal dah tgh UP balik...

Setakat ni kitorang dah join Konvoi berbasikal Hari Wilayah kat Putrajaya 28Feb aritu. Best! Pengalaman pertama...More to come , InsyaAllah.. After this, kitorang akan join Kayuhan Kemanusiaan anjuran Islamic Releif pada 2April.. :))

This year, focus kitorang untuk aktif bersukan. Aku taknak sebut nk kurus, sebab nak sampai bila aku fokus nak kurus je. Aku alihkan fokus aku untuk nak fit dan sihat. Sebab ada orang diet sampai sekat makan untuk kurus cepat, end up dtg plak penyakit tah pape, aku takut camtu. Aku memang jenis aktif bersukan dari sekolah rendah, bila berhenti sukan jadilah badan bagai dipampam ibarat hot air ballon.. :)) Dulu aku nak lari 1 dewan badminton yang ada 3court x 3round pon aku da rasa lemau n cungap2..but now, 5round pon alhamdulillah masih ok.. tapi aku tetap tak suka berjogging..hahah..

Eh eh bila da start membebel, nak membebel aje plak jari ni tak berhenti..haha..

daa..
^_^




2 comments:

  1. wahh.. bestnya program Jom Kurus.. siap ada consultation cara pemakanan yang sihat.. memang terbaik.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah best.. alhamdulillah ada peluang untuk join.. =)

      Delete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...