Saturday, August 13, 2011

Ayam Percik in da house :D

Salam peeps..

Setelah seminggu saya dan Radhi berbuka puasa berasingan di tempat kerja masing-masing, hari ni kami kembali berbuka bersama di rumah..hihihi..

Tekak terasa nak makan ayam percik, nak beli hurmmm malas nak kuar dan rasanya petang nanti mesti hujan lebat macam semalam. Belekla buku resepi ayam yang saya beli..hiihih..hurmm mudah..semua barang ada dirumah, cuma kena tambah santan sikit, kelapa yang ada dalam freeze sikit sangat.

SMS Radhi mintak belikan kelapa parut dan halba:

I : abang, hari ni nak buat ayam percik?
S : entahla ayang, santan ada ke yang?
I : ada sikit je kelapa parut lebih yang beli aritu, abang belikanlah lagi, dengan halba ek?
S : Halba tu ape yang?
I : (dlm hati da agak da laki aku tak tahu) hihihh..ala dia bijik-bijik kaler koko,selalu ada dalam nasi dagang tu..abg tak jumpa,tanyala orang kedai tu.
S : Tengokla kalau abang bawak balik tu ada la ek...
I : Sampai hati..sobs.. (buat ayat sedey)

45minit kemudian dengar dari jauh bunyi motor Radhi. Di bawak masuk plastik terus ke dapur, saya mengekor dari belakang terkedek-kedek...ihhihi...
tadaaaaaa...HALBA ada.....
TQ yayang!..

Saya pun mulalah keluarkan ayam dari freeze, rendam ayam.
Dalam setengah jam ayam da lembut, ambil 4ketul. (pertama kali buat kene sikit dulu, membazir amalan syatonirrajim..huhu)

Mulalah menyediakan bahan. Mengopek bawang, memerah santan, menggaramkan ayam..

Mari saya sharekan resepi....mudah saja..gerenti jadi!!!.

Bahan A
Ayam (saya buat 4ketul yang dikerat 12)
2cawan santan pekat (kira-kira sebiji kelapa)
1/2cawan air asam jawa
1sudu teh gula pasir
1sudu makan halba
garam secukup rasa
4batang serai

Bahan B
2sudu makan cili kering yang telah dikisar
6biji bawang merah
5ulas bawang putih
3inci halia

*bahan B dikisar/ditumbuk (saya lebih suka tumbuk! :D)

Garamkan ayam . campurkan bahan B dengan ayam dan gaulkan sebati . campurkan pula semua Bahan A dan serai yang diketuk . biarkan dalam 15minit . kemudian masakkan dalam kuali sehingga ayam separa masak . keluarkan ayam sahaja untuk dibakar sehingga masak . kuah percik selebihnya masak sehingga pekat  

akhirnya...



owh saya tumbuk seinci kunyit sekali untuk bagi kaler sket, xmo kaler putih pucat aje..ihih..alhamdulillah kali pertama buat terus menjadi, InsyaAllah nak repeat lagi..yummmyyyy... =)

Tryla InsyaAllah mesti jadi punya. 

3 comments:

  1. wahhh leeyana, nak try jugk lah nnt! thanks bg idea juadah berbuka! =D

    ReplyDelete
  2. nyummmyy, lepas nie bolehla buatkan untuk aku.. aku serang rumah ko yekkk.....

    ReplyDelete
  3. Mrs Azhar : hihih okeh try la wani..nnt review ek.. =)

    ...mommy jue... : hahaha..bile tah aku nk bg org serang umah aku..:p

    ReplyDelete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...