Tuesday, June 12, 2012

Belajar menjahit

Assalamualaikum..

Dah tak lama nak puasa. Puasa ganti belum habis.huhu..teruk kan? ngeh ngeh
Puasa nanti mak nak pergi umrah so tolak 2minggu, hanya ada 2 minggu sempat buka puasa dengan mak.

Tahun ni saya berazam nak jahit baju raya sendiri. hee~~
Yea mak saya tukang jahit. Dulu, baju sekolah pun mak yang jahitkan.. seronok! hehe
Since mak dah duduk kajang dengan kakak, entah cemana boleh terdetik dalam hati saya nak belajar jahit baju dengan mak. Rasanya rugi yang amat tak tauhu menjahit sedangkan mak sendiri tukang jahit. Orang lain sebok pergi kelas menjahit sana sini,saya benda yang dah ada depan mata pun tak mahu mencuba.

Saya memang dah take note yang kakak memang sangat-sangat tak minat untuk menjahit-jahit ni. Kakak teknikal sikit, lagipun gaji riban-riban tak kisah pun nak pergi upah orang jahit baju bilamana satu hari nanti mak dah tak ada. :(
 Lagi pulak, kakak kurus selim melim,beli baju ready made pun boley!..hehe
Saya 'sihat walafiat', so nak cari ready made tu agak cerewet sikit. hehe

Awal lagi saya dah bagitahu mak nak belajar jahit baju. Of course la mak sambut niat saya dengan bangganya. Ada jugak penyambung warisan mesin jahit dia tu nanti.hehe
Lepas dapat jahit baju sendiri kire oraitla kan..hehe..

image credit to google


Saya dan Radhi dah decide warna untuk baju raya tahun ni. So tunggu gaji nanti, bermulalah sesi pencarian kain untuk buat baju raya saya.hehe.. tahun ni saya nak pakai cotton la..hihi
Mula-mula ingat nak pakai kain yang sama untuk buat baju melayu Radhi, then saya nak tambah border lace pada baju tu, tapi fikir-fikir balik, warna baju yang kami pilih tu macam tak sesuai untuk saya pakai selalu.haha..So saya pilih cotton yang bercorak..
hehe..

Ok cerita baju raya, di entry lainlah nanti..huhu.
Saya tak sabar nak guna mesin mak tu nanti..
Mesti macam-macam lagi yang saya nak jahit..hehe

^___^

daa~~


10 comments:

  1. nana pon minat nak belajar menjahit ni..lepas jahit baju kurung sendiri pon jadi la..yana, nak belajar ngan mak yana jugak boleh ;p tak pon nnti nak belajar ngan yana jela..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...boleh aje nk blaja ngan mak yana..hehe..
      belajar dgn yana nnt tak jadi pulak..hihih..
      mak is master of tailor! huhuh

      Delete
  2. Ok ok. Yana belajar, pastu ida tempah kat yana ok? heee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempah kat yana,baju kurung aje diterima..hahah

      Delete
  3. Ros pun bminat.. Leh jimat kos upah kan... Harap ros berpeluang mcm kak yana jugak :) hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah dimana ada kemahuan pasti ada jalannya... =)

      Delete
  4. mak zana pun ambik upah jahit.. tp zana x pandai menjahit pun.. malu!!!! lari nyorok bawah comforter!!

    selamat belajar menjahit my dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..same la kitorg adik beradik zana..tp skrg baru tersedar nak belaja, sbb upah baju makin mahallllll..hhuh..smpi bl nk harap mak kan..

      TQ my dear =)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. meh beramai2 kita belajar..ajak menantu mak kat sg buloh tu skali..anak2 suh bapak2 dorg jaga...weeeeeeeeee

    ReplyDelete

tulis jgn xtulis..hihi TQ Darl ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...